30 Haziran 2016 Perşembe

GÜL MANTISI



Malzemeler
1 yumurta
4,5 su bardağı un
1 tutam tuz
Aldığı kadar su

İç harcı için
250 gr. Kıyma
1 Soğan
Tuz, karabiber
1silme tatlı kaşığı biber salçası

Sosu için
2 Yemek kaşığı domates salçası
4 su bardağı su
5 Yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için
Sarımsaklı yoğurt



Hazırlanışı

  • Unu geniş bir yoğurma kabına alalım, ortasını havuz gibi açalım, yumurta tuz ve suyu ekleyelim, kenarlardan un alarak yoğuralım ve serte yakın bir hamur elde edelim. Bir kaç bezeye ayıralım.
  • İç harcımız için soğanı ince yemeklik doğrayalım, kıyma ve diğer malzemeleri ekleyelim karıştıralım.
  • Bezeleri oklavayla ince açalım, açılan hamuru bardak yardımıyla yuvarlak parçalara bölelim, 4 daire şekilli hamuru uçları hafif üst üste gelecek şekilde yan yana dizelim, iç harçtan ortasına şerit halinde sürelim, alttan yukarı doğru hamurları katlayalım ve bir ucundan tutarak saralım
  • Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayıp yağlanmış tepsiye dizelim, 200 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kurutalım ve fırından alalım.
  • Salçayı suyla ezelim, 5 Yemek kaşığı sıvı yağı da ekledikten sonra kuruyan mantının üzerine dökelim, orta ateşte yanan ocakta pişirelim. 
  • Üzerlerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapalım.
  • Dilerseniz sıvı yağ ve pul biber karışımını yakıp yoğurdun üzerine dökebilirsiniz. 
Afiyetle

28 Haziran 2016 Salı

KIZARTMA DOLMASI

Tarif çok basit bir o kadar da farklı ve lezzetli. Yemek sofralarına alternatif bir tarif.


Malzemeler çoğaltılabilir
6 adet dolmalık biber
4 adet patates
Tuz
Kızartmak için sıvı yağ

Sosu için
Domates, sarımsak ve tuz

Hazırlanışı

  • Biberleri saplarını koparıp temizledikten sonra tüm olarak kızartalım
  • Patatesleri minik küpler halinde doğrayalım tuzlayalım kızartalım
  • Biberlerin içini patatesle dolduralım
  • Üzerine rendeleyip pişirdiğimiz domates sosu dökelim ve servis yapalım
Afiyetle


13 Haziran 2016 Pazartesi

KUZU ETLİ SEBZELİ GÜVEÇ


Malzemeler
1 kg kuzu kuşbaşı
4 kuşbaşı kuyruk yağı
3 orta boy patates
2 orta boy havuç
2 baş sarımsak
2 sivri biber ( arzuya göre acı veya tatlı)
2 kapya biber
1 kase bezelye
2 kase doğranmış domates
Tuz, karabiber, kimyon
1 Yemek kaşığı biber salçası


Hazırlanışı

  • Toprak tencereye et ve sebzeleri alalım, bir kavanoza salça, sıvı yağ, az miktarda su ve baharatları ekleyelim kapağını kapatalım iyice çalkalayalım
  • Karışımı güvecimize dökelim, güveçteki malzemeleri  karıştıralım
  • Pişirim yapan fırın varsa gönderebiliriz yoksa evimizdeki fırında 1.5 saat pişirelim.
  • Ben pide lahmacun fırınında pişirim yaptırdım. 45 dakikada pişiyor.
Afiyetle

8 Haziran 2016 Çarşamba

KUŞBAŞILI PİDE



Malzemeler
Hamuru için;
1/2 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sulu yerinden yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiğine un

Üzeri için;
300 gr küçük doğranmış dana kuşbaşı
1 büyük soğan
2 diş sarımsak
2 Domates
1 kahve fincanı sıvı yağ
Tuz, toz biber, karabiber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 sivri biber
2 domates
Kaşar peyniri rendesi


Hazırlanışı


  • Öncelikle hamuru hazırlayalım
  • Mayayı ılık sütte toz şekerle birlikte eritelim, sıvı yağ ve yoğurt ekledikten sonra tuz ve alabildigine un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru üzerini kapatarak ılık ortamda mayalanmaya bırakalım.
  • İç harcımız için kuşbaşı etleri tavaya alalım, kısık ateşte kendi suyunu salıp çekene kadar pişirelim
  • Sıvı yağ ekleyelim, yemeklik doğranmış soğanlarıve rende sarımsakları ekleyelim kavuralım, 
  • Biber salçamızı ekledikten sonra Püre yaptığımız domatesleri ekleyelim, baharatları ekleyip biraz pişirelim ve soğumaya bırakalım
  • Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya ayıralım, fırın tepsisine yağlı kağıt serelim
  • Elimizi sıvı yağa batırarak hamurlara tepside şekil verelim
  • Pidelere yeterli miktarda rende kaşar yerleştirelim, üzerine kuşbaşılı harçtan yerleştirip jamurun kenarlarına yumurta sarısı veya yoğurt sürelim
  • 170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim
  • Kızardıktan sonra üzerlerine domates ve biber dizelim tekrar 5 dakika pişirelim
  • Sıcak servis yapalım

Afiyetle

7 Haziran 2016 Salı

FISTIKLI DONDURMALI SÜTLAÇ



Malzemeler
1, 5 litre süt (köy sütü tercih ediniz)
1 çay bardağı kırık pirinç
1 su bardağı toz şeker
4 top antep fıstıklı dondurma
2 Yemek kaşığı pirinç unu


Hazırlanışı

  • Pirinçleri nazikçe nişastası fazla gitmeyecek şekilde yıkayalım
  • Sütü tencereye almadan önce 1 bardağını ayıralım, ısınmaya başlayınca pirinçleri ekleyelim
  • Pirinçler yumuşayana kadar sık sık karıştıralım
  • Bütün pirinç kullanıyorsak, pirinçlerin kırılması için çırpma teliyle karıştıralım, 
  • Pirinç nişastasını bırakıp iyi şişmiş olmalı, bu esnada toz şekeri ekleyelim, karıştırarak erimesini sağlayalım
  • Ayırdığımız 1 bardak süte 2 yemek kaşığı pirinç ununu ekleyip iyice karıştıralım ve azar sütlaca ekleyelim, bir yandan da karıştırmaya devan edelim
  • Sütlaç kıvam alırken 4 top fıstıklı dondurma ekleyip erimesini sağlayalım
  • Sütlacı cam kaselere dolduralım, soğuyunca buz dolabına kaldıralım, servis yaparken tarçın veya toz fıstık kullanalım.
Afiyetle

15 Mayıs 2016 Pazar

ARNAVUT CİĞERİ



Malzemeler
500 gr kuzu ciğeri
1 kase un
Tuz, karabiber, toz biber, kimyon
Kızartmak için sıvı yağ
Servis için piyazlık doğranmış soğan maydanoz ve sumak

Hazırlanışı

  • Ciğeri çok küçük olmayacak şekilde doğrayalım,
  • Un ve baharatları karıştıralım doğradığımız ciğerleri bu una bulayalım, unun fazlasını ciğerleri süzgece koyarak eleyebiliriz.
  • Yağı kızdıralım, ciğerleri 2 dakika kavuralım, büyük doğranmışlarsa süre uzayabilir ama sertleşmemesi için çok kavurmamsk gereklidir.
  • Piyazlık doğranmış soğanlara ince kıyılmış maydanoz,biraz sumak ve tuz ekleyelim elimizle karıştıralım dilersek yağ ekleyebiliriz.
  • Kavrulan ciğerleri servis tabağına alalım, soğanla birlikte servise sunalım

Afiyetle

10 Mayıs 2016 Salı

PORTAKALLI TATLI

Portakalli tariflere bayılırım. Bu tarifim hem lezzetli hemde çok hafif, şerbetli tatlı tadında birtatlı tarifi.. mutlaka denemelisiniz.



Malzemeler
2 Yumurta
3 çay fincanı toz şeker
3 çay fincanı irmik
3 çay fincanı yoğurt
3 çay fincanı sıvı yağ
1 çay fincanı portakal suyu
2 portakal kabuğu rendesi
3 çay fincanı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için
1 çay fincanı portakal suyu
1 Yemek kaşığı toz şeker

Hazırlanışı

  • Yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar çırpalım, ardından tüm sıvı malzemeyi, portakal kabuğu rendesi ve vanilyayı ekleyip karıştıralım
  • İrmik un ve kabartma tozunu ekleyip çırpalım
  • Büyük dikdörtgen borcam tepsiyi margarinle yağladıktan sonra karışımı iyice yayalım
  • Tepsiyi bir iki kez sert bir zemine vuralım ki içinde kabarcıklar kalmasın..
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirelim.
  • Bir fincan portakal suyuna 1 kaşık şekeri ekleyip karıştıralım
  • Fırından çıkan tatlıyı portakal suyu ile ıslayalım, soğuyunca servis yapabiliriz.
Afiyetle

30 Nisan 2016 Cumartesi

LEOPAR KURABİYE

Leopar desenini hemen hemen her kadın sever, e bu desen sadece kıyafette ayakkabıda yatak örtüsünde veya yastıkta olacak diye bir kaide yok değil mi?  Bence olmamalı da :) şık sunumu ve güzel lezzeti ile favori kurabiyemdir kendileri :) Mutlaka denemelisiniz eminim sizlerden de tam not alacaktır.


Malzemeler
1 çay bardağı sıvı yağ
200 gram yumuşak margarin veya tere yağı
1 Yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Ayrıca;
1 tatlı kaşığı kakao 
Ve
1, 5 Yemek kaşığı kakao


video


Hazırlanışı
  • Un,Kakao ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri karıştıralım
  • Unu azar azar ilave ederek yoğuralım, aynı zamanda kabartma tozunuda ilave edelim,
  • Yumuşak kremsi bir hamur elde ettikten sonra hamurdan yumurta büyüklüğünde 2 ayrı parça alalım, birine 1 tatlı kaşığı, diğerine 1, 5 Yemek kaşığı kakao ilave edelim ve her iki hamuruda iyice yoğuralım. Bir hamur sütlü kahve rengi alırken diğeri koyu kahve olmalı.
  • Koyu kahve hamuru iki yağlı kağıt arasında ,eni 4 parmak olacak şekilde açalım, açık kahve hamura ise elimizle silindir şekli verip koyu renkli hamurun ortasına koyalım ve yağlı kağıt yardımıyla saralım bu şekildeyken hamuru biraz daha uzatabiliriz. 
  • Bu rulo hamuru ince ince dilimleyelim, bu işlemi meyve bıçağıyla yaparsanız daha kolay olur ve pürüzsüz parçalar elde edersiniz.
  • Beyaz hamuruda iki yağlı kağıt arasında merdane yardımıyla açalım be küçük dilimleri üzerine yerleştirelim, yağlı kağıdı yeniden kapatıp alttaki hamurla eşit olacak şekilde hafif bastırarak düzeltelim,
  • Düzeltilen hamuru dilediğimiz kalıpla şekilendirelim ve yağlı kağıt serili tepsiye dizelim, önceden ısıtılmış 160 derece fırında 10 dakika pişirelim.
  • Her fırın farklı olduğu için ayarı ve dakikasına dikkat etmenizi öneririm. Ben fan ayarlı 160 derece fırında 10 dakika pişirdim.
Afiyetle





19 Nisan 2016 Salı

İKİ RENKLİ SPİRAL KURABİYE/ Hipnoz kurabiye


Malzemeler
125 gram Tere yağı veya margarin
1 Yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
2-2.5 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım silme çay kaşığı kırmızı gıda boyası

Hazırlanışı

  • Yoğurma kabına yumuşak margarini, yumurta ve pudra şekerini alıp elimizle karıştıralım
  • Kabartma tozu ve vanilayı ekleylim, azar azar un ekleyelim ve yoğuralım, kulak memesi kıvamında hamur elde edelim, 
  • Hamuru iki eşit parçaya bölelim, bir parçaya kırmızı gıda boyası ekleyelim iyice yoğurup pembe hamur elde edelim,
  • Sade hamuru tezgahta merdane ile açalım, pembe hamruda açıp üzerine yerleştirelim rulo olarak saralım, rulo hamuru streç folyo ile sarıp 20 dakika buz dolabında dinlendirelim,
  • Dinlenen hamuru eşit dilimlere ayırıp yağlı kağıt serili tepsiye dizelim, önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15 dakika pişirelim.
Afiyetle

18 Nisan 2016 Pazartesi

ISPANAKLI RULO PASTA





Malzemeler
Kek için
3 Yumurta
1su bardağı şeker
1 çay bardağı haşlanmış ıspanak püresi
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kahve fincanı su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Muhallebi için
1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı çırpılmış krem şanti
1 paket vanilya

Hazırlanışı

  • Yumurta ve şekeri beyaz köpük olana kadar çırpalım
  • Sıvı yağ su ve ıspanak püresini ekleyip çırpalım
  • Unu eleyerek ekleyelim çırpalım, 
  • Yağlı kağıt serili Fırın tepsisine hamuru yayalım
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirelim
  • Fırından çıkınca hiç bekletmeden rulo yapalım
Muhallebi
  • Krem şanti haricindeki malzemeleri tencere alalım karıştırarak pişirelim, muhallebi kıvam alınca soğutalım ve krem şanti ekleyip çırpalım
  • Rulo keki açıp içine kremayı sürelim tekrar rulo yapalım dolapta soğumaya bırakalım
Afiyetle

17 Nisan 2016 Pazar

SADE VE PUDRA ŞEKERLİ PİŞİ /HAMUR KIZARTMASI

 Pişiyi hep duyardım, özellikle Kırklareli de çok yapılırdı, festivallerde satılırdı, evler kızartma kokmasın diye piknik alanlarında yapanları çok görürdüm ama denemeyi hiç düşünmedim ,o ne öyle hem hamur, hem kızarıyor nasıl yağlı bişeydir diye düşünürdüm.. tabiki yanılmışım. Evet hamur kilo açısından bakarsak tabiki kilo aldırıcı ama yağda kızartılmış olması o kadarda kötü değilmiş. Korktuğum gibi ağır yağlı değil aksine içine hiç yağ çekmeyen pişiyi şimdi afiyetle yiyebiliyorum :)
Tarif aşağıda ama siz daha kolay olsun diyorsanız ekmek fırınından ekmek hamuru alarak ta yapabilirizsiniz.


Malzemeler
3 su bardağına yakın un
1 su bardağı ılık su
Yarım paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı

  • Ilık suda mayayı eritelim, azar azar un ilavesi yaparken tuz ekleyelim, yoğuralım
  • Elimize yapışan yumuşak bir hamur olmalı
  • Hamuru 1 saat ılık ortamda üzerini kapatarak mayalandıralım
  • Hamurdan parçalar koparıp şekil verip kızgın yağda kızartalım
Pudra şekerli denemediyseniz mutlaka deneyin
Pişirdiginiz pişileri pudra şekerine bulayın Ve tadını çıkarın :) 



MİSKET KÖFTELİ PATATESLİ BEZELYE



Köftesi için
300 gram dana kıyma
1 tutam karabiber
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı biber salçası


  • Köfte malzemeleri karıştırılıp iyice yoğrulacak. 
  • Daha sonra minik köfteler hazırlayalım

Diger malzemeler
3 Patates
1 havuç
1 su bardağı bezelye
1 Soğan
3 diş sarımsak
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 tutam tuz

  • Patatesleri küp küp doğrayalım, yemeklik doğranmış soğanla birlikte kavuralım,salça ve tuzunu ekleyelim,küp doğranmış havucu,bezelyeyi ve ince doğranmış sarımsakları ekledikten sonra üzerine köfteleri dizelim, 1 bardak su ekleyip kapağını kapatalım
  • Kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirelim. Fazla sulu olmamasına dikkat edelim. Pişerken bir bardak su yeterli olacaktır.
Afiyetle