ETLİ BAMYA

Pek çok kişinin burun kıvırdığı sebzelerden biridir Bamya. Bu burun kıvıranlardan biri de benim eşim maalesef. Bamya benim için yaz aylarının vazgeçilmezidir, Buna rağmen Kırklareli de yaşarken 2 yıl boyunca bir kez bile pişirmedim, çünkü eşim bamya yı görmeye bile dayanamıyor ve galiba bu konuda biraz da ön yargıları var, bu yüzden yapsam da tadına bakmayacağını biliyordum :)
Adana ya geldiğimden bu yana yaz aylarında haftada bir mutlaka yemek istiyorum, E malum kociş te uzaklar da olunca pişirmemem için bir sebep kalmıyor. Hoş kocişe kavuşuyorum Allahın izniyle, artık öğle yemeklerinde yaparım ne yapalım :)

Bamya pişirmek aslında zor değil, dikkat edilecek bir kaç püf noktası var, bu püf noktalarına uyularak yapılırsa bamyayı yemeye doyulmaz derim. Yemeğin hazırlanışında püf noktaları da yazacağım.


Malzemeler
1 kg. taze bamya
500gr kuşbaşı et
1 adet büyük kuru soğan
2 adet büyük domates
200 gr haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı biber salçası( domates salçası da olabilir)
1 limon suyu
Tuz

Piştikten sonra
2 diş sarımsak ve kuru nane( havanda birlikte ezilecek)

Hazırlanışı

  • Bamyaları yıkadıktan sonra baş kısımlarını yuvarlak biçimde keselim,
  • Temizlediğimiz bamyaları, içine yarım limon sıkılmış su dolu bir kapta bekletelim,
  • Soğanı yemeklik doğrayalım sıvı yağ da hafif kavuralım, salça ve etleri de ekleyip kavurmaya devam edelim,
  • Biraz kavrulan etlerin üzerini 3 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edelim ve kaynamaya bırakalım,
  • Etler yumuşayınca Bamyaları süzelim ete ilave edelim,tam bu sırada tuzu ekleyelim,
  • Domatesleri yemeklik doğrayalım ve nohutlarla beraber ete ilave edelim,
  • Son olarak yarım limon suyu ekleyelim( bu işlemi bamyalar sünmesin diye yapıyoruz)
  • Hiç karıştırmadan pişmeye bırakalım,
  • Sarımsak ve naneyi birlikte ezdikten sonra, yemeğin suyundan biraz alıp karıştıralım ve yemeğin üzerine gezdirelim,
  • Servis ederken bir kez kalın tahta kaşık yardımı ile hafifçe karıştırabiliriz.(çokta şart değil)

AFİYET OLSUN

Bamyanın Faydaları
  • Bamya hem çözünür hem de çözünmez lifler içerdiğinden, çözülebilir lifler ile bağırsak safra asitlerine bağlanmakta, kolesterol emilimini ve metabolik toksinleri önlemekte, kalp hastalığına karşı olan riskleri minimalize etmekte ve sindirim sistemi sayesinde vücuttaki zehirli maddeler olan toksinlerin dışarıya atılmasına muavenet etmektedir.

  • Ülser hastalığı olanların bamya yemesi, bu hastalıktan kurtulmalarına yardımcı olmaktadır, çünkü sindirim sistemindeki asit bamya ile nötralize edilmektedir.

  • Bamya aynı zamanda tam bir A vitamini, beta karoten, ksantin ve lutein gibi flavonoid antioksidan zenginidir ve bu zenginliği sayesinde retinayı korumakta, gözde katarakt gelişimini önlemektedir.

  • Depresyon başta olmak üzere, stres ve anksiyete gibi sorunların görülme riskini azaltır, sinir sistemini korur, vücuttaki enfeksiyonları tutar, serbest radikallere karşı savaş verir, içerdiği K vitamini ile kemikleri korur ve yıprandığında yeniden inşa eder.

  • Vücutta herhangi bir kanama söz konusu olduğunda kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimi için gerekli olan K vitamini bamyada bulunmaktadır. Kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi minerallerde bakımından da zengin bir sebzedir. Lif oranı yüksek olduğu için kilo vermeye yardımcı, kolesterolü düşürücüdür.

Yorumlar

  1. etli bamyaya bayılırım. Çok güzel tarif

    YanıtlaSil
  2. bamyayı limonlu suda bekletmek ne güzel püf noktası

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Nihalcim. Evet sanırım Limonlu suda bekletmek pek bilinmeyen bir yöntem ama işe yaradığı kesin :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder