15 Ekim 2013 Salı

KAVURMA

Kurban bayramının vazgeçilmez lezzetidir Kavurma. Adana'da Nedense Kurbanlar kesilir kesilmez mangallar yanar, etler şişe takılır ve hemen pişirilip afiyetle yenir.Sabah saat 8 de buram buram mangal kokularıyla uyandım ve koku hala burnumdan gitmiyor. Evet bugün bayram ama kahvaltı niyetine et yeme fikri pek itici geliyor bana.  Ben kavurmayı mangala tercih ederim, tabiki sabah değil ya öğle yada akşam yemeği olarak. Neyse bakalım benim kavurma tarifim nasıl.. :)





Malzemeler

1 kg dana kuşbaşı ( ben kuzu eti yemediğim için)
200 gr kuyruk yağı
Tane karabiber, Tuz
Sıvı yağ


Hazırlanışı

Dana eti geç piştiği için kavurma işlemini hemen yapmıyoruz

  • Dana kuşbaşını Geniş bir tencereye alalım
  • hiç su eklemeden kendi suyunu bırakıp çekene kadar pişirelim
  • suyunu çekince sıcak su ekleyelim, su miktarını göz kararı ayarlayabiliriz ama fazla olmaması gerekiyor, eğer fazla olursa etın tadını kaybetmesini sağlamış oluruz
  • Tekrar suyu çekene kadar kapağı kapalı pişirelim
  • Suyu tamamen çekilince sıvıyağı ve kuyruk yağını ekleyelim ve kavurmaya başlayalım
  • Kavurma işlemini tencerede, wok tavada ve kavurma sacında yapabiliriz
  • Kavurmaya pişmeye yakın tuz ve karabiber ekleyelim



Kavurma yapımındaki püf noktalar

  1. Dana eti kullanıyorsak mutlaka önce kendi suyunda sonra su ekleyerek haşlamalıyız
  2. Kuzu eti kullanıyorsak çok az su ekleyerek tencerenin kapağı açık bir şekilde pişirmeliyiz suyunu çekince kavurma işlemine geçmeliyiz
  3. Kavurma yapımında tuz kavrulurken atılırsa geç pişmeye neden olur, kavurma işleminin sonlarında eklemeliyiz
  4. Kavurmayı kuyruk yağsız yaparsak kuru ve sert olabilir, kuyruk yağı hem yumuşak olmasını hemde daha lezzetli olmasını sağlayacaktır





 
AFİYET OLSUN

0 yorum:

Yorum Gönder