EVDE PEYNİR YAPIMI / EVDE LOR PEYNİRİ YAPIMI

Merhabalar Artık bloğumda bebek beslenmesine de yer açtım. Benim minik Kürşad peynire bayılıyor, ben paketlenmiş gıdalara aşırı karşı biri olarak bebeğime peyniri evde yapıyorum, tabiki bununda şartları var.
  1. Öncelikle güvenilir bir sütçünüz olması gerekiyor, yada sütü çiftlik sütü satan yerlerden almanız gerekiyor, keçi sütü bulabiliyorsanız çok çok daha iyi olur ama bebeğiniz bu tadı beğenmeyebilir, yine de denemekte fayda var.
  2.  İkinci önemli konu ise peynir yapımında kullanacağınız yoğurt ev yapımı olmalı
  3. Ve yine peynir yapımında kullanacağınız  elma sirkesini evde kendiniz yapmalısınız.
  4. Bebek için yapıyorsanız asla tuz kullanmamalısınız.

ÖNEMLİ NOT: eğer cam şişede satılan günlük sütlerden kullanıyorsanız kaynatmanıza gerek yok yani kaynamaya başladığı anda tarifi uygulayabilirsiniz, ama bir sütçünüz varsa açık alıyorsanız 5 ve 8 dk arası kaynatmanız yeterli olacaktır, tarifi kaynadıktan sonra uygulabilirsiniz.
 Evde Elma sirkesi yapımına BURADAN bakabilirsiniz.




Gelelim tarifimize

  • Yarım kg. sütü kaynatıyorum
  • Kaynamaya başladığı zaman sirke veya limon suyu veya yoğurt hangisi varsa onu kullanıyorum. Bu genelde yoğurt oluyor tavsiye ederim.
  • Yoğurt miktarı süt miktarının çeyreği kadar olsa kafi, zaten yoğurt eklediğim anda süt kesmeye başlıyor, eğer bir değişiklik olmazsa yoğurt miktarını arttırıyorum

  • Süt bir anda lor halini alıyor ve sarı su bırakıyor
  • sütün kendini topladığını gördüğüm zaman yani sarı suyun tamamen sıvı halini aldığını ve peynirin oluştuğunu gördüğüm zaman 10 sn daha kaynatıp ocaktan alıyorum

  • Derin bir kabın üzerine tülbent seriyorum ve tencereyi tülbente boşaltıyorum

  • Peynir tülbentte tam olarak süzüldükten sonra iyice soğutup dolaba kaldırıyorum
  • Eğer lor değilde kalıp peynir yapacaksam tülbente sarıp elimle sıkarak şekil verip dolaba kaldırıyorum


Bu kadar kolay. Ve peynir altı suyunu dökmüyorum o sarı su besin değeri oldukça yüksek bir su, bende kürşad' a onunla ayran yapıyorum ve çok severek tüketiyor sizlerede tavsiye ederim. ayrıca kahvaltıda bulamaç yapıyorsanız onada ekleyebilirsiniz.

 
 AFİYETLER OLSUN

Yorumlar

  1. Hemen bugün yapiyorum. Tesekkurler canim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim tatlım. duru bebeğede faydam olursa ne mutlu bana :)

      Sil
    2. Tarif için teşekkürler ben de ilk fırsatta deneyeceğim :) Yoğurt, limon suyu ve sirke birbirinin alternatifi değil mi? yoğurt kullanıyorsak diğerlerie gerek yok. Doğru mu anlamışım? sevgiler.

      Sil
    3. Evet doğru. Ama eğer evdeki yoğurt yetersizse limon tuzu eklemeside yapabilirsiniz, yani mesela 1 kaşık yoğurt ile 2 adet limon tuzu eklerseniz yine aynı sonuca ulaşırsınız. Veya evde yoğurt yoksa sirke ve limon tuzunu karıştırıp yapabilirsiniz. SEVGİLER :)

      Sil
    4. Teşekkkür ederim Pınar Hanım.
      Takipteyim :)

      Sil
    5. Ben teşekkürederim. SEVGİLER

      Sil
  2. Tesekkurler pinar hanim, acik bir anlatim olmus. Bugun denedim, oglusum ilk peynirini yedi, cok da guzel oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Neslihan hanım bir faydam dokunduysa ne mutlu bana. Sevgiler

      Sil
  3. ben çok severim bundan olan loru. Bazen ekşiyen yoğurda da bunu yapıyorum çok güzel oluyor. Harika bir paylaşım canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nihalcim, Hazır peynirdense kendim yapmayı tercih ediyorum, temiz katkısız ne güzel

      Sil
  4. çok teşekkürler gayet açıklayıcı ve tarifin fotoğraflarla adım adım desteklenmesi benim gibi bu konulara uzak biri için dahi mükemmel bir sonuç oldu :) emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen her tarifimi fotoğraflarla desteklemeye çalışıyorum ki hiç mutfağa girmemiş biri bile yapabilsin beğensin istiyorumm. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana. Ben teşekkür ederim. Sevgiler

      Sil
  5. Bebegime ev yoğurdundan yaptim harika oldu hemde çok bereketli ve katkisiz çok teşekkürler. Kendimize de yapcam inşallah tuzlusunu

    YanıtlaSil
  6. Rica ederim kendi beğenmediğim hiç bir tarifi burada yayınlamıyorum, peynir gerçekten güzel oluyor,oğlum bitiremezse ben tüketiyorum, ben tuzsuz daha çok seviyorum. Kendinize yapacaksanız size tavsiyem olacak, tülbenti elinile sıkın şekil verin sıkıştırarak saklayın kalıp gibi kesersiniz. Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba pınar hanim
    Oncelikle tarifiniz icin tesekkurler. Yaptim ve oglum yedi. Suan 7 aylik 1-2 haftadir kahvalti yapiyoruz.1 cay kasigi ile basladik.
    Sorum şu
    3 gun yedirip, bozulmustur belki diye döktüm. Kac gun buzdolabinda kalir
    Ve
    Yarim kilo sutten 4 tane 2 corba kasigi peynir cikti. 1 tanesini buzdolabina
    3 tananesini buzluga koydum. Buzluga koyduklarim 2-3 günlük olabilir mi yoksa tek seferlik mi koymaliyim
    Ins cevap yazarsiniz
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  8. Merhaba. Beğenmenize sevindim. Yarım kilo sütten küçük bir kase peynir çıkıyor ve ben bu peyniri 3 gün oğluma yediriyorum, kalırsa 4.gün kendim tüketiyorum. Yaptığınız peyniri buzluğa koymaya gerek yok dediğim gibi 3 gün dolabın kahvaltılık bölümünde kalabilir artarsa siz yiyebilirsiniz. Diyelim ki 1 kg. Sütten yaptınız 3 günlük ayırıp kalanını buzluğa atabilirsiniz. Çözülmesi için yine 3 günlük çıkarabilirsiniz. Sevgiler.. Oğluşunuza afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  9. Pınar Doğan hanım peki bu yaptığınıx öor peynirinin besin değerlerini bilebiliyor musunuz protein yağ ve kalori.Çünkü bu body ile ilgilenen insanların olmazsa olmazsı biri de ben :)

    YanıtlaSil
  10. Pınar hanım bu yaptığınız lor peynirinin besin değerlerini bilebiliyor musunuz sporcular için çok önemli de umarım elinizde vardır bilgiler Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa evet kalsiyum ve potasyum açısından zengin bir besin olduğunu biliyorum, bu yüzden oğluma hazır peynir almam.Kilo kontrolünde kullanılıyor özellikle herbalife ürünleri kullananlar lor peyniri tüketiyormuş bunuda herbalife a üye olurken öğrenmiştim. Daha fazla bilgi verirseniz sevinirim. Öğrenmek iyidir.

      Sil
  11. Super süper süper bayildik bizzz harika olduuu

    YanıtlaSil
  12. Super oldu ilk kez yaptım ve cok memnun kaldım .üç güne bir artık sürekli yapacağım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim, ne kadar pozitif bir yorum bu, bende yorumlarınıza bayıldım Ben teşekkür ederim. Sevgiler

      Sil
  13. Merhaba. Lor tarifi ararken denk geldim.denemek isterim ama bugun aldigim sütü kaynattim komple. Hani kaynamaya başlayınca kapatma olayı olmadı bende çünki lor yapmaya sonradan karar verdim. Başarısız mı olurum denemesem mi ? Birde limon suyu ile mi yoksa ev yapımı yoğurt ile mi yapmak daha kesin sonuç verir. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Sorun olmaz kaynamış sütle de yapılabilir başarısız olmazsınız yani :) ev yapımı yoğurt ile yapmak daha iyi sonuç verir.

      Sil
  14. Selam.Çeyreği yani yarısından azmı demek.ben azeriyimde anlamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) evet yarısından az demek. Keşke öyle yazsaymışım

      Sil
    2. Tşk ederim.bebeğim 1 haftadır 6 ayına keçdi.yoğurt veriyorum.bi kaç güne bu tarifi versem olurmu?

      Sil
    3. Merhabalar. Tabiki olur. Benim bebeğim de 6 aylık olacak. Biz de ek gıdaya başlayacağız bebekler için tariflerim var devamı da gelecek böylelikle. Sağlıkla büyüsün bebiskolar.

      Sil

Yorum Gönder