ZEYTİNYAĞLI ACEBEK ( BÖRÜLCE)

Ben 3 yıl öncesine kadar acebeğe börülce denildiğini duymamıştım. Adanalı birine börülce yemeği sorarsanız o ne be diye bir soruyla karşılaşabilirsiniz. Bizim sebze pazarlarımızda, market raflarında Börülce yazmıyor Acebek yazar. Yani Börülceye Acebek diyen bir şehirdir Adana :) Ve ben hala Börülce ismini kabul etmiyorum bu yemeğin ismi ACEBEK :) Börülce çok kaba ve anlamsız geliyor bana. Kimbilir belkide sizlere Acebek tuhaf gelecektir :)

Kırklarelide yaşarken pazarda acebek arıyordum, sarı uzun acebeğe benzer bir şey gördüm, tezgaha yaklaşıp satıcıya bu nedir diye sordum, oda bana börülce dedi, peki ne yapılıyor diye sordum bana yemeği tarif etti aaa bu acebekmi dedim adam bana şaşkın bi bakış fırlatarak bilmiyorum abla acebek neki dedi :)


neyse çok konuştum yine


 
 
Biz acebeği küpler halinde doğrayarak pişiriyoruz, Kırklareli de hiç doğramadan sadece uçlarını temizleyerek yaptıklarını gördüm.
 
 
Malzemeler
 
1/2 kg Acebek
2 orta boy soğan
4 adet domates
zeytinyağı veya Ayçiçek yağı
Tuz , 1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı biber salçası
 
 
Hazırlanışı
 
  • Soğanları yemeklik doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuralım,salça ekleyip biraz daha kavuralım
  • Temizlenmiş,yıkanmış ve küp küp doğranmış acebekleri ekleyip renkleri hafif değişene kadar pişirelim
  • 1 tatlı kaşığı şeker ve tuzu da ilave edelim
  • Son olarak domatesleri ekleyip pişmeye bırakalım
 
işte Adanaya özgü ACEBEK yemeği böylee :)  Umarım dener ve beğenirsiniz
 
 
 
 
 
Börülcenin yani ACEBEK FaydalarıGöğüs ve akciğere faydalıdır.
İdrar tutukluğunu  giderir.
Yanıklara sürülürse faydası görülür.
Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Kansızlığa iyi gelir..

 
 
AFİYET OLSUN
 
 
 

Yorumlar

Yorum Gönder