18 Temmuz 2013 Perşembe

AŞLAMA ( MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ)



Sizlerle daha önce güzel ADANAmın meşhur bici bici tatlısını paylaşmıştım. Yine meşhur bir içecekle karşınızdayım.
 Adana ve Malatyaya ait bu güzel içeceğin adı Meyan Kökü Şerbeti, Meyan Şerbeti veya yöresel ismiyle AŞLAMA

Meyan yaklaşık 120-150 cm kadar boylanabilen Baklagiller ailesinden çok yıllık bir çalımsı bitkidir. Anavatanı Rusya ve Çin dir.

Küçük, mavimsi, mor çiçekleri 0,8 1,2 cm boyundadır. 7 15 santimetre boyunda yaprakları ve toprağın altında boyu 1 metreye ulaşan bir kök yapısı vardır.Akdeniz ülkelerinde, güneydoğu Avrupa da ve Asya nın bazı kesimlerinde yetişir.




Meyan Kökü Kullanımı
Meyan bitkisinin kökleri ve yeraltındaki gövdesi (rizom) baharat olarak kullanılır. Tatlı, sert ve tuzlu bir tada ve hoş bir kokuya sahiptir. Köklerin suyla kaynatılıp, suyun buharlaştırılmasıyla elde edilen balına çubuk şekliverilir. Bu bal, tatlı, pasta, şekerleme ve çikolata yapımında kullanılır. Meyankökü nü Kuzey Avrupalılar tatlılarda, Çinlilerse daha çok yemeklerde çeşni olarak kullanırlar. Ayrıca kolalı içeceklere de tat vermek için katılır.

Güney illeri ve çevresinde Meyan Kökü demlenerek şerbet olarak tüketilir.Yaz aylarının değişmez içececiğidir. Yöreye göre,yöre ağzından kaynaklanan isim değişkenliği gösterir. (Mayan,Biyam,Boyam) Adana da aşlama olarak adlandırılır. Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiğine inanılır.

Meyan Çayı ve Meyan Balı
Meyan kökü çayı ve meyan kapsülleri şeklinde alınabilir. 100-520 miligramlık kapsülleri vardır.

Meyan Çayı : Yarım kahve kaşığı kıyılmış meyan kökü üstüne bir fincan kaynar su döküldükten sonra 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir.

Meyan Balı : Meyan balı meyan köklerinin kaynar suyla karıştırılmasından sonra alçak basınçta yoğunlaştırılması yoluyla yapılır. Siyah renkte sert bir yapıdadır. Toz veya çubuk halde satılır.

Özelikle güney illerimizde meyan şerbeti kullanımı oldukça yaygındır.

Meyan kökü geleneksel Çin tıbbında da kullanılan bir bitkidir. Meyan ekstresi Avrupa ve Amerikada da eczanelerde satılmaktadır.


Her türlü öksürükte meyan kökü çok etkilidir. 50 gram kadar meyan kökünü 1 litre suya atıp 10 dakika kadar kaynatın. Bu çayı akşamdan yapın ve bir gece bekletin. Gün boyunca aç veya tok karnına iki üç bardak içebilirsiniz.





Meyan kökü çayı kullanımı

Bu çayla yapılan gargara ağız içi yaralarını iyileştirir.

Nezleyi tedavi edici özelliği vardır.

Balgam söktürür.

Güzel bir sese sahip olunmasını sağlar. (özellikle mesleğinde sesini kullananlar bu çayı sabahları içmelidirler )

Mide ve on iki parmak ülserinde ve gastritte faydalıdır. (Bu durumda yemeklerden sonra içine bir parça tarçın katılmış meyan kökü çayı içilmelidir.)

Meyan kökü tozu

Yemekten sonra alınacak bir çay kaşığı meyan kökü tozu bağırsakları rahatlatır.

Yine aynı miktar meyan kökü tozu idrar söktürücü vazifesi görür.

Meyan kökü balı (Meyan kökü ekstresi) kullanımı

Meyan kökü bitkisinden elde edilen bu bal suda kolayca çözülür ve özellikleri meyan kökü ile aynıdır.Koyu pekmez kıvamındadır.Meyanın kullanılması gereken en önemli şekli olan özüdür.İlaç halını almış durumudur Bir s ubardağı suya bir çay kaşığı ekstre karıştırılarak içilir.



Meyan Kökünün Yan Etkileri ve Zararları

Meyan kökünün faydaları meyan kökünün kullanımının bilinçli şekilde uygulanmasından geçiyor.

Sürekli ve yüksek miktarda alımından kaçınılmalıdır. Altı haftadan daha uzun bir süre yüksek miktarda alımı toksik etkiye neden olabilir. Kullandıktan sonra 3 hafta ara verilmesi tavsiye edilmektedir.
Günlük en yüksek doz -600 mg glisirizin- aşılmamalıdır!
Meyan kökü kullanımı potasyum kaybına yol açabileceği için potasyum içeren yiyecekler de alınmalıdır.
Yüksek tansiyona sebep olabilir. Tansiyon ilacı kullananlar aynı anda meyan kökü kullanmamalıdır.
Kalp hastalarının kullandığı ilaç olan Digoxin alanlar meyan otu kullanmamalıdır.
Vücutta sıvı birikmesine yol açabilir.
Böbrek rahatsızlığı bulunanlar kullanmamalıdır.
Helsinki Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada hamilelik dönemi boyunca meyan kökünden üretilen besinleri tüketen kadınlarla, hamileliğinde hiç meyan kökü tüketmeyen kadınların çocukları yedi yaşına kadar izlenmiştir. Anne karnında meyan kökü alan çocuklarda kortizol hormonu düzeyi diğerlerinden 3 kat daha yüksek çıkmıştır. Uzmanlar, meyan kökü nedeniyle kortizol hormonu fazla olan çocukların ilerki yaşlarda bağışıklık sisteminin zayıflığı sebebiyle diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma olasılığının bulunduğunu ifade etmişlerdir.
Genel anlamda da ifade edilecek olursa herhangi bir rahatsızlığı olan tedavi gören kişiler doktorunun haberi olmadan bitkisel ilaç kullanmamalıdır. Bazı durumlarda bitkisel ilaçlar diğer ilaçlarla etkileşebilir ve sağlık için daha olumsuz bir durum ortaya çıkabilir.


Yaz aylarında Adana caddelerinde birbirine vuran iki tas sesini duymamanız mümkün değildir. Aşlama satıcıları sabah erken saatlerde ekmek tekneleri sırtlarında, ıslak havluları omuzlarında  çıkarlar çarşılara..
Adananın sıcağından bunalan esnafın gözbebeğidir Aşlamacı efendiler.. Bardaklarda yerini alan buzgibi köpüklü aşlamalar öğle saatlerine kadar tükenmiş olur..

Aşlama sadece caddelerde satılmıyor tabiki, aynı bici bici gibi evdede yapılabiliyor.
Anneciğim Aşlamayı hazırlar ben bir kaç saatte tüketirim vee bitti gittiiii :)

işte Aşlama tarifi




Malzemelerimiz

1 kök meyan kökü
3 lt su



Hazırlanışı

Ezilmiş meyan kökünü bir tencereye alıp üzerine 3 lt sıcak su ekleyelim 1 gece buzdolabında bekletelim. Sabah dolaptan alıp tülbentten geçirerek süzelim, tortu kaldıysa tekrar süzelim ama tencerenin sonunda kalanları dökmeyelim yoksa şerbet bulanık olur. Şerbeti süzdükten sonra sertliğini kontrol edelim, çok sert bir tat varsa soğuk su ekleyelim.Servis ederken sürahiden bardağa yüksekten dökelim ki köpükler oluşsun.



kökü 1 geceden fazla suda bekletirsek içilemeyecek kadar sert bir tadı olur veya asıl tada ulaşamazsınız.

Aşlamayı 2 gün içinde ve soğuk tüketmemiz gerekiyor.




Umarım Beğenirsiniz. Aşlama ile ilgili yorumlarınızı merakla bekliyor olacağım :)




AFİYETLER OLSUN






10 yorum:

Adsız dedi ki...

n ajtardan 40 gramlık pakette aldİm. Sizce bu ölçüler için ideal mi?

pınar doğan dedi ki...

Üzerini geçecek kadar su kullanmanız yeterli olacaktır, eğer tadında acılık olursa su eklemesi yapılabilir. Afiyet Olsun. Sevgiler

Ismail Turgut dedi ki...

Ben bundan satın almak istiyorum nasıl temin edrim kargoyla getirtirecem olurmu acaba

pınar doğan dedi ki...

Meyan kökünü aktarlardan temin edebilirsiniz İsmail bey, Hazır yapılmışını nerelerden temin edebileceğinizi inanın bilmiyorum, caddelerde bardaklarla sunulan bir içecek ve bir fabrikası, üretim yeri, satış yeri var mı bilemiyorum. Zaten en sağlıklısı da kendi ellerimizden çıkandır bence. Saygılar

Adsız dedi ki...

Demlik poşeti gibi olanları var çok pratik soguk suya atıp 4-5 saat bekeyince hazır oluyo biz antepte içine kabuk tarçın ve karanfil kaynatıp onlarıda ekliyoduk bide gülsuyu ramazanda sofrada olmazsa olmazımız :)))

pınar doğan dedi ki...

Merhabalar. Poşstte satıldığını bilmiyordum. Pratik olur evet ama sanırım ben tercih etmem. Gözlerimle görüp seçmek ve demlemek isterim. Sevgilerimo gönderiyorum.

Alaattin Demirtaş dedi ki...

şeker ilavesi yapabilirmiyizz

pınar doğan dedi ki...

Hiç denemedim desem :)

Eyyup Agirman dedi ki...

Tadini nasil degistirebilirz toprak gibi kokiyorda

pınar doğan dedi ki...

Değiştirirsek aşlamanın bir anlamı olmaz ki ama :) onun lezzeti o kokuda. Zaten bu yüzden alışık olmayanlar pek sevmez

Yorum Gönder