15 Şubat 2013 Cuma

ŞUMUMLU PASTA ( TARSUS ÇÖREĞİ )







Şumum; safran, zencefil,havlıcan gibi birçok baharattan oluşuyor.
Tarsus'ta tüm aktarlarda ve baharatçılarda bulunan hoş kokulu bir baharattır..










MALZEMELER

8 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şumum
1 çay bardağı sıvıyağ


Açmak için;

1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı şumum


HAZIRLANIŞI



Un bir kaba alınır ortası havuz gibi açılır, tüm malzemeler (hamuru için olam malzemeler) ortasına koyulup yoğurulur.




Hamur mayalanana kadar dinlendirilir. Mayalanan hamur elma büyüklüğünde bezelere ayrılır. 





Hamuru açmak için bir kaseye 1 çay bardağı sıvıyağ ve 1 yemek kaşığı şumum koyulur karıştırılır.





Tezgaha sıvı yağ sürülür beze yağın üzerinde elle veya oklavayla açılır,açarken sıvıyağlı karışımdan üzerine bolca dökülür ,ince açılan hamurun ortasında delik oluşturulur





hamur ortadan dışa doğru kıvrılır,daha sonra kıvrılan hamur ikiye katlanır fiyonk gibi kıvrılır,en son dolanır ve yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizilir. 15 dk fırının içinde fırını yakmadan dinlendirilir,







15 dk sonunda kasede kalan yağ üzerlerine sürülür ve 180 derece fırında 15 dk pişirilir.








AFİYET OLSUN

13 yorum:

ugurbocegimmutfağı dedi ki...

İlk defa görüyorum bu tarifi,rengi ne hoş sanırım safrandan dolayı,elelrine sağlık.

pınar doğan dedi ki...

teşekkürederim,rengi hoş evet ama kokusu dahada hoş süper bişey tarsusa yolun düşerse mutlaka bir baharatçıya uğra derim :)

Narsistanbul dedi ki...

hamura su katmadan yoğurulmıuyor bakalım ne çıkcak

pınar doğan dedi ki...

Bir poğaça yaptığınızı düşünün içine süt,sıvıyağ ve yoğurt ekliyosunuz hamur bu şekilde çok kolay yoğuruluyor. yani su eklemeye hiç gerek olduğunu düşünmüyorum. bu tarife göre yaparsanız olacağından %100 eminim. Beni bilgilendirirseniz sevinirim. Sevgiler

Pembe Ayçiçeği dedi ki...

Bayilirim buna

Hatoş dedi ki...

Ben tarsusluyum bu tarifi gördüğüme çok sevindim hemen yapıciimm

pınar doğan dedi ki...

Çok sevindim hemşehri sayılırız yanii, tarifim hakkında yorumunuzu bekliyor olacağım. Sevgiler

Kontes dedi ki...

Merhaba ben bu tarifi yaptim ama renginde sorunum var. Teyzem cok guzel yapar bizde tarsusluyuz ben istanbulda yasiyorum yazlari gittigimde hep yiyorum. Kendim tarifini yaptim teyzeminki de sizle ayni ama rengi boyle olmuyor kokusu da bu kadar yogun olmuyor teyzemin kaldikca rengi yesilimsi sari oluyor ama benimki normal anasonlu corek gibi bisey oluyor nerde hata yapiyorum sizce :(

pınar doğan dedi ki...

Bi yerde hata yaptığınızı düşünmüyorum, şumum baharatını aldığınız yeri değiştirin, başka bir yerden alın onunla deneyin. Şumum karışımında sorun olabilir. Baharat sarı renkte ve hoş bir kokusu var. Tadına bakın öyke alın derim. Sevgiler

pln Bayndr dedi ki...

Hamur yoğrulmuyor çok sert ölçülreri aynı😓

pln Bayndr dedi ki...

Hamur kesinlikle yoğrulmuyor su ekledimde anca yoğruldu. Dinleniyot hamur luan nadıl olacak bi fikrim yok 😞

pln Bayndr dedi ki...

Su ekleyerek yoğırdum tek sorun buydu harika ötesi oldu. Not alıyorum tarifi hemen. Teşekkürler😁

pınar doğan dedi ki...

Merhaba. Hamur sıkma hamuru gibi yoğun oluyor evet, birde bardaktan bardağa fark olduğu kesin😊 benim su bardağım sizin bardaktan daha küçükmüş demekki. Beğenmenize sevindim sonunda beğeni varsa problem yok demektir. Hamuru siz kendiniz ayarlarsınız artık. Deneme yanılma yöntemim çok olmuşturta benim😊 sevgiler

Yorum Gönder