4 Şubat 2013 Pazartesi

EKMEĞİN TARİHÇESİNİ MERAK ETTİNİZMİ HİÇ ?

Olmazsa olmazımız ekmek.  Her yemeğin özellikle sulu yemeklerin yanında ve kahvaltılarda fazlasıyla tükettiğimiz ekmeğin nerede ne zaman, kimler tarafından yapıldığını merak edeneniz vardır mutlaka. O merak edenlerden biride benim,  neden merak ettim nereden geldi aklıma acaba demeyeceğim, çünkü bu aralar ekmeksiz yediğim bir lokma yoktur sanırım :)  Ekmeği en çok tüketen bölge Akdeniz bölgesiymiş, e neden diye düşünmeye gerek yok , adana kebap pidesiz, tantuni lavaşsız, iskender ekmeksiz yenirmi hiç :)  Eskiden çoook eskiden ekmek besleyici bir gıda olarak anılırmış, şimdi nerede o besinler,yerlerini gıda maddeleri aldı maalesef. Herşeyde olduğu gibi artık nimetimiz ekmeğimizinde sahtesini yapar oldular. Ben küçükken annem ekmeksiz yeme kızım ekmek besler büyütür derdi, şimdi biz çocuklarımıza aman ekmek yeme onun içinde neler var neler diyoruz... 
Neyse bakalım ekmek nasıl bulunmuş..

Ekmeğin, medeniyetle birlikte, Uzakdoğu'da ortaya çıktığı tahmin ediliyormuş. Ekmeğin yapımı Mısır'da çok eski tarihlerden beri bilinirmiş. İlk zamanlarda ekmek yapmak için, iyice kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyor, bunlarla bir çeşit peksimet pişiriliyormuş. Sonraları ocakların üstlerine konan ızgaralar kullanılmaya başlanmış ve  Daha sonra tuğladan veya topraktan küçük fırınlar icat edilmiş. Roma'da vatandaşlar ekmeklerini evlerindeki fırınlarda pişirirlermiş. Ekmek yeme alışkanlığı Roma İmparatorluğu'nun bütün diğer bölgelerine İtalya'dan yayılmış.

Çok eskiden ekmeği tandırda pişirirlermiş,eskiden diyorum ama günümüzdede tandır kullanan köylerimiz kasabalarımız var. Köylerde tandırda ekmek pişirip gelirini sağlayan emekçi annelerimiz var. Şehirde ise artık ekmek makinaları hemen hemen her evde. Annelerimiz hamuru mayalar incecik yufkalar acıp sacda pişirirlermiş, ne kadarda güzeldir sac ekmeğinin tadı.

Keşke eskisi kadar saf besin değeri yüksek ekmekler yapılabilsede bizlerde hiç tereddütsüz yiyebilsek. Öyle değilmi..

0 yorum:

Yorum Gönder