5 Şubat 2013 Salı

ADANA'nın meşhur tatlısı BİCİ BİCİ


Sizlere bici biciyi doğru ve açıklayıcı anlatmak için bayağı bir çaba sarfedeceğim sanırım :)
 Bici bici Adana ve Mersin'e özgü bir tatlı. Adananın 40 dereceye ulaşan sıcak günlerinde serinletici ve çok rağbet gören bu tatlı, ne sıcak şerbetten nede sütten yapılıyor.
BiciBici  pişmiş nişasta,pudra şekeri, karsambaç( buzun rendelenerek kar haline getirilmesi) gül suyu ve kırmızı gıda boyasından oluşan soğuk şerbetli bir tatlı.

Ben küçükken seyyar satıcılar sokaklarda okul kapılarında biciiii biciiiiiiyee gellll soğuk soğuk biciiii diye bağırırlardı, çocuklar satıcının etrafına toplanıp sıra beklerlerdi, be o sıra bekleyen çocuklardan olmadım hiç. Anneciğim bicibiciyi o kadar güzel yapardıki satıcılar benim için hiçbirşey ifade etmiyordu,canım annemim güzel elleriyle yaptığı bici bici tüm ailede çok meşhurdur :)

Son yıllarda bicibici sadece seyyar satıcıların değil restoranlar ve kafelerinde olmazsa olmaz tadından biri oldu, yazın o sıcak günlerinde Adanaya yolunuz düşerse Adnan Menderes Bulvarı'na uğramadan Adanadan gitmeyin derim. Bici Bicinin keyfi Adnan Menderes Bulvarında Seyhan nehri kenarında serin mekanlarda çıkar. Bici Bici satıcıları Bulvarın Seyhan nehrine bakan caddesinde her 20 adımda bir karşısınıza çıkacaktır , biz Adanalılar için nehir kenarına atılan minik taburelerde bici yeme zevki paha biçilemez :) ve Adananın bunaltıcı sıcakları Bici olmadan çekilmez :)






MALZEMELER

1 litre su
1 su bardağı buğday nişastası

Üzeri için
1 su bardağı pudra şekeri
Karsambaç (Rendelenmiş veya rondodan geçmiş buz)
Gül suyu
Kırmızı gıda boyası
1 lt su
1 çay bardağı pudra şekeri (miktar arttırılabilir)

(Gıda boyasını aktarlardan şerbet boyası diye alabilirsiniz)








HAZIRLANIŞI
  • Soğuk su ve nişastayı bir tencereye koyalım,hiç pürüz kalmayacak şekilde karıştırıp orta ateşte yanan ocağa alalım, muhallebi kıvamı alana kadar hiç durmadan karıştıralım,
  •  Pişen muhallebiyi ıslatılmış bir tepsiye 2 parmak kalınlığında olacak şekilde dökelim ve soğuması için buzdolabında en az 6 saat bekletelim. 
  •  Diğer yandan soğuk suya bir çay kaşığının ucuyla gıda boyamızdan, 1 bardak pudra şekerimizi ve bir kahve fincanıda gül suyundan koyup buz dolabına kaldıralım.
  • Nişastalı muhallebiyi kaselere küçük kareler halinde keselim üzerine hazırladığımız kırmızı suyu ekledikten sonra karsambaç ve pudra şekeri ekleyip servis yapalım.



AFİYET OLSUN





92 yorum:

ugurbocegimmutfağı dedi ki...

tam yaz tatlısı :)

pınar doğan dedi ki...

Adananın sıcağı ancak buzlu bir tatlıyla çekilir :)

Ebrunun Mutfagi dedi ki...

enteresan bir tarif denemek gerek

Adsız dedi ki...

karsambacı nerden bulcaz ?

pınar doğan dedi ki...

Karsambaç buzun rendelenerek kar haline getirilmesi diye bir not düşmüştüm gözden kaçırmış olmalısınız. Ben buzu rondodan geçirerek elde ediyorum,sizde öyle yapabilirsiniz

Adsız dedi ki...

Olsada yesek :)

pınar doğan dedi ki...

:)

falanca dedi ki...

gülsuyu marketlerde satılan gül suyu mu

pınar doğan dedi ki...

Evet marketlerde veya aktarlarda bulunabiliyor. Sevgiler

Adsız dedi ki...

şeker unutmuşsunuz

pınar doğan dedi ki...

En son pudra şekeri ekleyelim demiştim unutmamışım :) bi an aaa nasıl unuturum dedim. Ama suyuna istege bagli seker eklenebilir yazmayı unutmuşum :)

Adsız dedi ki...

karsambaç nedir?

pınar doğan dedi ki...

Karsambaç tek başınada yenebilecek rendelenmiş buz veya temizliğine güvendiğimiz kar; bici bici de kullanırız ama sadece karsambaç yemek isteyenler temiz karın veya rendelenmiş buzun üzerine renkli şekerli şerbet veya pudra şekeri serpip yerler. :) umarım anlatabilmişimdir. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Buzu nasıl yapıyoruz ? evde küp kalıbında bir kaba su koysak küp şeklinde buz olsa sonra onu rendelesek olur mu ? yoksa bir yerden mi alınıyor ?

pınar doğan dedi ki...

Suyu Minik buz kalıpları veya buz poşetlerinde dondurup rondoda çekebilisiniz, Veya buz rendeniz varsa tabiki en güzel rende ama buz rendesi mutfak rendesinden daha farklı ve çok yorucu

Gamze Altunok dedi ki...

Serbetteki su miktari ne kadar olmali peki

pınar doğan dedi ki...

Bici bici miktarına göre değişiyor su miktarı da, ben 1,5 lt yapıyorum ama yetmediği zamanlar oluyor, o zamanda yeniden yapıyorum. Şerbetini yapmak çok kolay ve uğraştırmayacak bir şey o bakımdan az yapmam sorun olmuyor

Adsız dedi ki...

Nişastaya konulan su ne kadar

pınar doğan dedi ki...

1 litre yani 5 bardak.

Yağmur Serhat dedi ki...

İskenderun/ Arsuzda yemiştim ben çokta hoşuma gitmişti :) Çok lezzetli görünüyor.
Sizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

Hüseyin Petekkaya dedi ki...

Çok Guzél BiR TaRiF... !!!

lezzetliyemeklerperisi dedi ki...

ismi çok farklı, bici bici :) ama ben farklı tatları severim ve bunu da denicem

sesli chat dedi ki...

bici bici deneyin derim süper bişe süper ötesi.:)))

Mehmet Emin Demir dedi ki...

ben yaptım güzel oldu benim elime mi bağlı yoksa anlatmanıza mı

pınar doğan dedi ki...

Elimden geldigince anlatiyorum ama bence o sizden kaynaklidir :) her elin kattigi lezzet farkli oluyor nede olsa

Burhan Algac dedi ki...

Doğal kar dan bicibici nasıl yapılır

pınar doğan dedi ki...

Burhan bey Temiz kar bulabiliyorsak alıp direk hazırladığımız bici bici kasesinin üzerine ilave edebiliriz. Karsambaç yapmamıza gerek te kalmaz ama tabiiki bunu kış aylarında yapabiliriz sadece. Hasta olmamaya dikkat.

Adsız dedi ki...

Meyvelisi nasil oluyor

pınar doğan dedi ki...

Nasıl oluyor derken? tarif soruyorsunuz galiba. Meyvelinin bu tariften farkı yok, hangi meyveyi istiyorsak üzerine dilimleyip servis ediyoruz o kadar. Sevgiler

kamil kenan erdoğan dedi ki...

slm. bir de yapım aşamasının videosunu çekip atarsanız tadından yenmez.:))

Adsız dedi ki...

olsada istanbulda yesek ;)

pınar doğan dedi ki...

İnşallah bir dahaki sefere Kamil Kenan bey.
Yapım aşaması o kadar kolay ki inanın videoya gerek yok,su ve nişastayı pişiriyosunuz bu kadar, diğer malzemeler hazır zaten su boya şeker.

pınar doğan dedi ki...

İstanbulda kafelerde var diye biliyorum 😉

ilhan Cömert dedi ki...

Yukardaki tarifi uyguladım ancak Bici Bici yerken kase dibindeki nişasta hiç tatlı olmamış ne yapmalıyım

pınar doğan dedi ki...

İlhan bey Merhabalar, nişastanın içinde şeker olmadığı için sade bir lezzet çıkıyor ortaya, suyu ve üzerine eklediğimiz pudra şekeri ile tatlandırmış oluyoruz tatlımızı, aslı bu şekilde ama dilerseniz nişastayı pişirirken çok az miktarda şeker ilave edebilirsiniz

Unknown dedi ki...

Soğuk suyun miktarı ne kadar olacak gıda boyasını kattigimiz suyun

pınar doğan dedi ki...

Gıda boyalı su miktarını göz kararı yapıyorum,genelde bu tarife göre 1,5 lt kadar oluyor,o bici biciyi ne kadar sulu yedigimize bağlı aslında

Adsız dedi ki...

mrb, buzu kırmak için önerebileceğiniz bir blender markası var mı? teşekkürler

pınar doğan dedi ki...

Merhabalar, buz rendeleri satılıyor internetten bulabilirsiniz. Buz rendesi kullanmanızı tavsiye ederim. Doğrayıcıyla yapıyorum ben ama sürekli olarak kullanilınca bozulabilir

Adsız dedi ki...

Karsambac buzun rende hali degildir yanlis biliyorsunuz karsambac rendelenmis buzun ustune pekmez ilave ederek yapılır

pınar doğan dedi ki...

Pekmez ilave edince adı karsambaç olmuyor. Karsambaç kar veya buzun rende halidir. Üzerine pekmez veya bal ilave edilince karsambaç tatlısı olur. Bici bicide de kar veya buz rendesi kullanılır. Bici de bir tatlıdır. Adana da kar yağışı olmadığı için bizler buz kullanıyoruz. Karı elinize alıp çatalla dağıtınca da karsambaç elde etmiş olursunuz. Bilmediğim konuları blogumda yayın olarak kullanmam. Lütfen gerçekten bilmediğim bir konu bulup düzeltin. Saygılar

Tuba Colak dedi ki...

Bugday nisastasi olmasi şart mi

pınar doğan dedi ki...

Mısır nişastası ile açık renk pelte gibi olduğu ve dilimlerken dağıldığı için buğday nişastası olması şart. Yani evet :)

Unknown dedi ki...

Mrb nişastanın kıvamını tutturamiyorum çok yumuşak oluyor yardımcı olursanız sevinirim

pınar doğan dedi ki...

Tarife uygun yapıyorsanız çok yumuşak olmaması gerekiyor, siz tepsiye döktükten sonra olduğundan fazla katılaşır pelte. Yani ilk pişmiş hali sizi yanıltmasın. Sevgiler

volkan savran dedi ki...

Yav bu sekeri en sona ekleyecegiz de cok ilginç degilmi bu sekerli bi tat olusmasi zor suanda herseyi yaptim donmasini bekliyorum tarife gore sizin yaptiginizin aynisi ni yaptim ama kafamda soru isaretleri kaldi umarim istedigim sonucu alirim daha hic yemedim.

pınar doğan dedi ki...

Volkan bey yorumunuzu yeni gördüm çok özür dilerim. Tarifi gözden geçirdim, blogda acemi olduğum dönemlerde eklediğim bir tariftir Bici Bici, eksiklerim olduğunu siz yazınca farkettim, gerçekten çok özür diliyorum. Tarifi düzenledin bu tam tariftir ve her yerde bu tarif yapılır ( bazı mekanlarda katı olması için şap kullanırlar bunu yazmadan geçmeyeyim)
Saygılar. Umarım hatam affolunmuştur

Adsız dedi ki...

Meraba içine koyduğunuz gül suyunu nasıl bilabilirim

pınar doğan dedi ki...

Gül suyu ve güllü su isimlerinde satılıyor. Büyük marketlerin kozmetik(krem, şampuan reyonları) bölümlerinde, aktarlarda, eczanelerde bulabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

rondoyu bozmaz mi buz peki

pınar doğan dedi ki...

Benim iki rondom var , buz ceviz fındık gibi şeyleri çektiğim rondoyu ayrı kullanıyorum, bozuldumu derseniz hiiç bişey olmadı, buzu küçük parçalara kırıp çekerseniz bozulacağını sanmıyorum

Emre Dündar dedi ki...

abla bi mekan acacamda isim bulamadık yardımcı olursanız sevınırım

hakan güner dedi ki...

merhaba
tarifte gıda boyası kullandıgınız gördüm bunu kızılcık şerbetiyle yapanız daha doğru olmazmı

Muhammed Gungoz dedi ki...

evde yapılan lokum tarifi gıda boyası ile

pınar doğan dedi ki...

Kızılcık şerbeti hiç içmedim desem. Bilemedim olur diyosanız denerim

pınar doğan dedi ki...

Mekan isim önerisi vermek isterdim ama başaramam galiba. Şimdiden hayırlı bol kazançlar

Vedat Bismil dedi ki...

Mrblr normal makinede yapilan buzlaşla aynımı yoksa bici bici dahamı güzel oluyor.

pınar doğan dedi ki...

Makinalarda yapılan meyveli buzlardan mı bahsediyosunuz, onlae sadece buz bici bici nişastayla yapıldığı için farklı bir tadı var. Denemelisiniz

Unknown dedi ki...

merhabalar muhallebiyi yaparken şeker atmıyormuyuz içine ? BU arada katı olması için iyice dondurmakmı gerekir,, teşekkürler.

pınar doğan dedi ki...

Merhabalar. Hayır muhallebide şeker kullanmıyoruz. Suyunda şeker kullanıgoruz ve üzerine pudra şekeri serpiyoruz. Ev yapımları bu şekilde. Ama dışarıda satılanlarda suyundada şeker yok. Yaninda pudra şekeri getirirler ve diledigimiz kadar kullanırız. Muhallebi tam tarife göre yapılırsa hemen katılaşıyor, buz dolabında 2 saat bekletirsek yeterli oluyor. Sevgiler

Ihsan Ezer dedi ki...

Nisastanin hepsi mi dokuluyor

pınar doğan dedi ki...

1 paket nişasta 1 su bardağına denk geliyor. O yüzden evet hepsini kullanmalıyız

Selma Aydin dedi ki...

Süper demeniz isterim ama dikkat buzdolabının buzluğuna katmayın ben birincisi de öyle yaptım
Üzeri buz tutu ikincisi de buzdolabının altına
Katım onun için daha iyi oldu.😃

Adsız dedi ki...

Tarifi yapan kişi ADANA lı mi :-)

pınar doğan dedi ki...

Adanalıyım. Neden sordunuz

pınar doğan dedi ki...

Tabiiki buzluğa konulmayacak. Okuyanlar anlar diye buzdolabına yazmıştım ama buzdolabının alt kısmına mı yazsaydım acaba bilemedim :)

Adsız dedi ki...

Demedim harika oldu zaten ben İskenderun kuyum daha önce hep dışarıda etmiştim ancak buzu kiramadim el mikserinde demedim kıramdim elektrikli mikserdede makinenin dayanp dyanamiyacagini kestiremedim

pınar doğan dedi ki...

Beğenmenize sevindim. Makina dayanır korkmayın buzu az koyarsanız sorun olacağını sanmıyorum. Sevgiler

Metin Karataş dedi ki...

Gul suyu suz olurmu

Adsız dedi ki...

Buz rendelemeye gerek yok şekerli şu buz tutmaz karsambac olur zaten bicinin suyu hazırlanıp buzluga konulursa bir kovada karsambac olduğunu göreceksiniz

pınar doğan dedi ki...

Nişasta lezzetsiz bir gıda olduğu için gül suyu lezzet veriyor kullanmanızı tavsiye ederim

pınar doğan dedi ki...

Çok güzel fikir Teşekkür ediyorum bunu mutlaka denicem. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Şerbetini nasik hazirlaniyor

pınar doğan dedi ki...

Tarifte mevcuttu ama ..
●Diğer yandan soğuk suya bir çay kaşığının ucuyla gıda boyamızdan, 1 bardak pudra şekerimizi ve bir kahve fincanıda gül suyundan koyup buz dolabına kaldıralım.

Adsız dedi ki...

Merhaba gulsuyu ne kadar kullanılıyor

pınar doğan dedi ki...

Gül suyunu eklerken Tadın yoğunluğuna siz verin ben göz kararı ekliyorum. Yoğun gül suyu tadı sevdiğim için biraz fazla ekliyorum. 1kahve fincanı kadar yeterli olur normalde

Şerife Karcıer dedi ki...

Nişastayı su yerine sütle pişirsen olmazmı

pınar doğan dedi ki...

Merhabalar Şerife hanım, süt kullanırsak sütlü tatlı yapmış olmazmıyız, bici bici suyla yapılır sütle yaparsak tadını bozarız bence :) sevgiler

Unknown dedi ki...

Şerbetinin içine şeker ilave ediyormuyuz gıda boyası tatsız oluyor sadece pudra şekeri dökecek olursak

pınar doğan dedi ki...

Tarifimde yazdığım gibi Şerbete ben 1 su bardağı pudra şekeri ekliyorum, toz şekerde ekleyebilirsiniz tabiki. Dışarıda satılan bici bicilerin suyunda şeker yoktur, üzerine bolca pudra şekeri ekleyerek tatlı bir tat yakalayabiliyoruz maalesef ☺

Ömer Faruk Usluer dedi ki...

Gida boyasi yerine doğal bir alternatif bulunabilir mi

pınar doğan dedi ki...

Merhabalar Ömer Faruk bey daha önce kızılcık şerbeti olsa diye bir yorum almıştım ama bici bicinin aslını bozmamak adına, lezzet vermeyen bir gıda olması gerekiyor. aklınıza gelen bir gıda varsa neden olmasın.

Adsız dedi ki...

Meysu markali gül şerbeti var onu kullanin gul sulari daha cok kozmetik urunler gida degil

Emir Üzelgencer dedi ki...

Merhabalar.
bici lokmasini her yaptığımda soguduktan sonra çatlama oluyor. Sebebi nedir acaba?
Teşekkürler

pınar doğan dedi ki...

Merhabalar Emir bey üzerinin çatlama sebebi ya nişastayı fazla kullanıyorsunuzdur yada buzdolabında kuruyup çatlıyordur. üzerine streç folyo sararak saklarsnız çatlama olmayacaktır.

pınar doğan dedi ki...

önerinizi dikkate alacağım. meysu markalı gül suyu bulmaya çalışayım ben. sevgiler

Sevgi Basaran dedi ki...

Adsız bir kişi war dalga geçer gibi hali war sizde sabırla cewaplamissiniz bende yaptım simdik donmasini bekliyorum bende mersinden yazıyorum yedikten sonra yazacağım hoscakaln

pınar doğan dedi ki...

Merhabalar Sevgi hanım, denedikten sonra yorumunuzu mutlaka bekliyorum. Benimle dalga geçen kişinin kendi ayıbıdır o boşverin, dalga geçiyorsa devam edebilir ayıbını sürdürmeye, maalesef bazen çekemeyen her yönteme başvuruyor görmezden gelmek en güzel cevap 😉 Çok teşekkür ederim ilginize😘

MOBİL OYUN İN TURKEY dedi ki...

Biz yaptıkda küp gibi doğradığımız şeyler çok tatsız oldu yiyemedik

MOBİL OYUN İN TURKEY dedi ki...

Biz yaptıkta nişastayla su karsimi cok tatsiz oldu yiyemedik

MusicİsMyLife dedi ki...

bu gülsüyü kozmetikçilerde bulunan aynı zamanda yüzümüze tonik için kullandığımız gülsuyumu

pınar doğan dedi ki...

Evet Aynen o gülsuyu. Antipatik geliyor ama gül suyu sonuçta içeriğinde başka bir madde yok.

Yorum Gönder