ADANA'nın meşhur tatlısı BİCİ BİCİ


Sizlere bici biciyi doğru ve açıklayıcı anlatmak için bayağı bir çaba sarfedeceğim sanırım :)
 Bici bici Adana ve Mersin'e özgü bir tatlı. Adananın 40 dereceye ulaşan sıcak günlerinde serinletici ve çok rağbet gören bu tatlı, ne sıcak şerbetten nede sütten yapılıyor.
BiciBici  pişmiş nişasta,pudra şekeri, karsambaç( buzun rendelenerek kar haline getirilmesi) gül suyu ve kırmızı gıda boyasından oluşan soğuk şerbetli bir tatlı.

Ben küçükken seyyar satıcılar sokaklarda okul kapılarında biciiii biciiiiiiyee gellll soğuk soğuk biciiii diye bağırırlardı, çocuklar satıcının etrafına toplanıp sıra beklerlerdi, be o sıra bekleyen çocuklardan olmadım hiç. Anneciğim bicibiciyi o kadar güzel yapardıki satıcılar benim için hiçbirşey ifade etmiyordu,canım annemim güzel elleriyle yaptığı bici bici tüm ailede çok meşhurdur :)

Son yıllarda bicibici sadece seyyar satıcıların değil restoranlar ve kafelerinde olmazsa olmaz tadından biri oldu, yazın o sıcak günlerinde Adanaya yolunuz düşerse Adnan Menderes Bulvarı'na uğramadan Adanadan gitmeyin derim. Bici Bicinin keyfi Adnan Menderes Bulvarında Seyhan nehri kenarında serin mekanlarda çıkar. Bici Bici satıcıları Bulvarın Seyhan nehrine bakan caddesinde her 20 adımda bir karşısınıza çıkacaktır , biz Adanalılar için nehir kenarına atılan minik taburelerde bici yeme zevki paha biçilemez :) ve Adananın bunaltıcı sıcakları Bici olmadan çekilmez :)






MALZEMELER

1 litre su
1 su bardağı buğday nişastası

Üzeri için
1 su bardağı pudra şekeri
Karsambaç (Rendelenmiş veya rondodan geçmiş buz)
Gül suyu
Kırmızı gıda boyası
1 lt su
1 çay bardağı pudra şekeri (miktar arttırılabilir)

(Gıda boyasını aktarlardan şerbet boyası diye alabilirsiniz)








HAZIRLANIŞI
  • Soğuk su ve nişastayı bir tencereye koyalım,hiç pürüz kalmayacak şekilde karıştırıp orta ateşte yanan ocağa alalım, muhallebi kıvamı alana kadar hiç durmadan karıştıralım,
  •  Pişen muhallebiyi ıslatılmış bir tepsiye 2 parmak kalınlığında olacak şekilde dökelim ve soğuması için buzdolabında en az 6 saat bekletelim. 
  •  Diğer yandan soğuk suya bir çay kaşığının ucuyla gıda boyamızdan, 1 bardak pudra şekerimizi ve bir kahve fincanıda gül suyundan koyup buz dolabına kaldıralım.
  • Nişastalı muhallebiyi kaselere küçük kareler halinde keselim üzerine hazırladığımız kırmızı suyu ekledikten sonra karsambaç ve pudra şekeri ekleyip servis yapalım.



AFİYET OLSUN





Yorumlar

  1. Adananın sıcağı ancak buzlu bir tatlıyla çekilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb nişastanın kıvamını tutturamiyorum çok yumuşak oluyor yardımcı olursanız sevinirim

      Sil
    2. Tarife uygun yapıyorsanız çok yumuşak olmaması gerekiyor, siz tepsiye döktükten sonra olduğundan fazla katılaşır pelte. Yani ilk pişmiş hali sizi yanıltmasın. Sevgiler

      Sil
    3. Şerbetinin içine şeker ilave ediyormuyuz gıda boyası tatsız oluyor sadece pudra şekeri dökecek olursak

      Sil
  2. enteresan bir tarif denemek gerek

    YanıtlaSil
  3. karsambacı nerden bulcaz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karsambaç buzun rendelenerek kar haline getirilmesi diye bir not düşmüştüm gözden kaçırmış olmalısınız. Ben buzu rondodan geçirerek elde ediyorum,sizde öyle yapabilirsiniz

      Sil
    2. Biz yaptıkda küp gibi doğradığımız şeyler çok tatsız oldu yiyemedik

      Sil
    3. Biz yaptıkta nişastayla su karsimi cok tatsiz oldu yiyemedik

      Sil
  4. Olsada yesek :)

    YanıtlaSil
  5. gülsuyu marketlerde satılan gül suyu mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet marketlerde veya aktarlarda bulunabiliyor. Sevgiler

      Sil
    2. Meysu markali gül şerbeti var onu kullanin gul sulari daha cok kozmetik urunler gida degil

      Sil
  6. şeker unutmuşsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En son pudra şekeri ekleyelim demiştim unutmamışım :) bi an aaa nasıl unuturum dedim. Ama suyuna istege bagli seker eklenebilir yazmayı unutmuşum :)

      Sil
  7. karsambaç nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karsambaç tek başınada yenebilecek rendelenmiş buz veya temizliğine güvendiğimiz kar; bici bici de kullanırız ama sadece karsambaç yemek isteyenler temiz karın veya rendelenmiş buzun üzerine renkli şekerli şerbet veya pudra şekeri serpip yerler. :) umarım anlatabilmişimdir. Sevgiler

      Sil
  8. Buzu nasıl yapıyoruz ? evde küp kalıbında bir kaba su koysak küp şeklinde buz olsa sonra onu rendelesek olur mu ? yoksa bir yerden mi alınıyor ?

    YanıtlaSil
  9. Suyu Minik buz kalıpları veya buz poşetlerinde dondurup rondoda çekebilisiniz, Veya buz rendeniz varsa tabiki en güzel rende ama buz rendesi mutfak rendesinden daha farklı ve çok yorucu

    YanıtlaSil
  10. Serbetteki su miktari ne kadar olmali peki

    YanıtlaSil
  11. Bici bici miktarına göre değişiyor su miktarı da, ben 1,5 lt yapıyorum ama yetmediği zamanlar oluyor, o zamanda yeniden yapıyorum. Şerbetini yapmak çok kolay ve uğraştırmayacak bir şey o bakımdan az yapmam sorun olmuyor

    YanıtlaSil
  12. Nişastaya konulan su ne kadar

    YanıtlaSil
  13. İskenderun/ Arsuzda yemiştim ben çokta hoşuma gitmişti :) Çok lezzetli görünüyor.
    Sizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  14. ismi çok farklı, bici bici :) ama ben farklı tatları severim ve bunu da denicem

    YanıtlaSil
  15. bici bici deneyin derim süper bişe süper ötesi.:)))

    YanıtlaSil
  16. ben yaptım güzel oldu benim elime mi bağlı yoksa anlatmanıza mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldigince anlatiyorum ama bence o sizden kaynaklidir :) her elin kattigi lezzet farkli oluyor nede olsa

      Sil
  17. Doğal kar dan bicibici nasıl yapılır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burhan bey Temiz kar bulabiliyorsak alıp direk hazırladığımız bici bici kasesinin üzerine ilave edebiliriz. Karsambaç yapmamıza gerek te kalmaz ama tabiiki bunu kış aylarında yapabiliriz sadece. Hasta olmamaya dikkat.

      Sil
  18. Meyvelisi nasil oluyor

    YanıtlaSil
  19. Nasıl oluyor derken? tarif soruyorsunuz galiba. Meyvelinin bu tariften farkı yok, hangi meyveyi istiyorsak üzerine dilimleyip servis ediyoruz o kadar. Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. slm. bir de yapım aşamasının videosunu çekip atarsanız tadından yenmez.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bir dahaki sefere Kamil Kenan bey.
      Yapım aşaması o kadar kolay ki inanın videoya gerek yok,su ve nişastayı pişiriyosunuz bu kadar, diğer malzemeler hazır zaten su boya şeker.

      Sil
  21. olsada istanbulda yesek ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbulda kafelerde var diye biliyorum 😉

      Sil
  22. Yukardaki tarifi uyguladım ancak Bici Bici yerken kase dibindeki nişasta hiç tatlı olmamış ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan bey Merhabalar, nişastanın içinde şeker olmadığı için sade bir lezzet çıkıyor ortaya, suyu ve üzerine eklediğimiz pudra şekeri ile tatlandırmış oluyoruz tatlımızı, aslı bu şekilde ama dilerseniz nişastayı pişirirken çok az miktarda şeker ilave edebilirsiniz

      Sil
  23. Soğuk suyun miktarı ne kadar olacak gıda boyasını kattigimiz suyun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gıda boyalı su miktarını göz kararı yapıyorum,genelde bu tarife göre 1,5 lt kadar oluyor,o bici biciyi ne kadar sulu yedigimize bağlı aslında

      Sil
  24. mrb, buzu kırmak için önerebileceğiniz bir blender markası var mı? teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, buz rendeleri satılıyor internetten bulabilirsiniz. Buz rendesi kullanmanızı tavsiye ederim. Doğrayıcıyla yapıyorum ben ama sürekli olarak kullanilınca bozulabilir

      Sil
  25. Karsambac buzun rende hali degildir yanlis biliyorsunuz karsambac rendelenmis buzun ustune pekmez ilave ederek yapılır

    YanıtlaSil
  26. Pekmez ilave edince adı karsambaç olmuyor. Karsambaç kar veya buzun rende halidir. Üzerine pekmez veya bal ilave edilince karsambaç tatlısı olur. Bici bicide de kar veya buz rendesi kullanılır. Bici de bir tatlıdır. Adana da kar yağışı olmadığı için bizler buz kullanıyoruz. Karı elinize alıp çatalla dağıtınca da karsambaç elde etmiş olursunuz. Bilmediğim konuları blogumda yayın olarak kullanmam. Lütfen gerçekten bilmediğim bir konu bulup düzeltin. Saygılar

    YanıtlaSil
  27. Bugday nisastasi olmasi şart mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mısır nişastası ile açık renk pelte gibi olduğu ve dilimlerken dağıldığı için buğday nişastası olması şart. Yani evet :)

      Sil
  28. Yav bu sekeri en sona ekleyecegiz de cok ilginç degilmi bu sekerli bi tat olusmasi zor suanda herseyi yaptim donmasini bekliyorum tarife gore sizin yaptiginizin aynisi ni yaptim ama kafamda soru isaretleri kaldi umarim istedigim sonucu alirim daha hic yemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan bey yorumunuzu yeni gördüm çok özür dilerim. Tarifi gözden geçirdim, blogda acemi olduğum dönemlerde eklediğim bir tariftir Bici Bici, eksiklerim olduğunu siz yazınca farkettim, gerçekten çok özür diliyorum. Tarifi düzenledin bu tam tariftir ve her yerde bu tarif yapılır ( bazı mekanlarda katı olması için şap kullanırlar bunu yazmadan geçmeyeyim)
      Saygılar. Umarım hatam affolunmuştur

      Sil
  29. Meraba içine koyduğunuz gül suyunu nasıl bilabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül suyu ve güllü su isimlerinde satılıyor. Büyük marketlerin kozmetik(krem, şampuan reyonları) bölümlerinde, aktarlarda, eczanelerde bulabilirsiniz.

      Sil
  30. rondoyu bozmaz mi buz peki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim iki rondom var , buz ceviz fındık gibi şeyleri çektiğim rondoyu ayrı kullanıyorum, bozuldumu derseniz hiiç bişey olmadı, buzu küçük parçalara kırıp çekerseniz bozulacağını sanmıyorum

      Sil
  31. abla bi mekan acacamda isim bulamadık yardımcı olursanız sevınırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mekan isim önerisi vermek isterdim ama başaramam galiba. Şimdiden hayırlı bol kazançlar

      Sil
  32. merhaba
    tarifte gıda boyası kullandıgınız gördüm bunu kızılcık şerbetiyle yapanız daha doğru olmazmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızılcık şerbeti hiç içmedim desem. Bilemedim olur diyosanız denerim

      Sil
  33. evde yapılan lokum tarifi gıda boyası ile

    YanıtlaSil
  34. Mrblr normal makinede yapilan buzlaşla aynımı yoksa bici bici dahamı güzel oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makinalarda yapılan meyveli buzlardan mı bahsediyosunuz, onlae sadece buz bici bici nişastayla yapıldığı için farklı bir tadı var. Denemelisiniz

      Sil
  35. merhabalar muhallebiyi yaparken şeker atmıyormuyuz içine ? BU arada katı olması için iyice dondurmakmı gerekir,, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Hayır muhallebide şeker kullanmıyoruz. Suyunda şeker kullanıgoruz ve üzerine pudra şekeri serpiyoruz. Ev yapımları bu şekilde. Ama dışarıda satılanlarda suyundada şeker yok. Yaninda pudra şekeri getirirler ve diledigimiz kadar kullanırız. Muhallebi tam tarife göre yapılırsa hemen katılaşıyor, buz dolabında 2 saat bekletirsek yeterli oluyor. Sevgiler

      Sil
  36. Nisastanin hepsi mi dokuluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 paket nişasta 1 su bardağına denk geliyor. O yüzden evet hepsini kullanmalıyız

      Sil
  37. Süper demeniz isterim ama dikkat buzdolabının buzluğuna katmayın ben birincisi de öyle yaptım
    Üzeri buz tutu ikincisi de buzdolabının altına
    Katım onun için daha iyi oldu.😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiiki buzluğa konulmayacak. Okuyanlar anlar diye buzdolabına yazmıştım ama buzdolabının alt kısmına mı yazsaydım acaba bilemedim :)

      Sil
  38. Tarifi yapan kişi ADANA lı mi :-)

    YanıtlaSil
  39. Demedim harika oldu zaten ben İskenderun kuyum daha önce hep dışarıda etmiştim ancak buzu kiramadim el mikserinde demedim kıramdim elektrikli mikserdede makinenin dayanp dyanamiyacagini kestiremedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Makina dayanır korkmayın buzu az koyarsanız sorun olacağını sanmıyorum. Sevgiler

      Sil
  40. Yanıtlar
    1. Nişasta lezzetsiz bir gıda olduğu için gül suyu lezzet veriyor kullanmanızı tavsiye ederim

      Sil
  41. Buz rendelemeye gerek yok şekerli şu buz tutmaz karsambac olur zaten bicinin suyu hazırlanıp buzluga konulursa bir kovada karsambac olduğunu göreceksiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel fikir Teşekkür ediyorum bunu mutlaka denicem. Sevgiler

      Sil
  42. Şerbetini nasik hazirlaniyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifte mevcuttu ama ..
      ●Diğer yandan soğuk suya bir çay kaşığının ucuyla gıda boyamızdan, 1 bardak pudra şekerimizi ve bir kahve fincanıda gül suyundan koyup buz dolabına kaldıralım.

      Sil
  43. Merhaba gulsuyu ne kadar kullanılıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül suyunu eklerken Tadın yoğunluğuna siz verin ben göz kararı ekliyorum. Yoğun gül suyu tadı sevdiğim için biraz fazla ekliyorum. 1kahve fincanı kadar yeterli olur normalde

      Sil
  44. Nişastayı su yerine sütle pişirsen olmazmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Şerife hanım, süt kullanırsak sütlü tatlı yapmış olmazmıyız, bici bici suyla yapılır sütle yaparsak tadını bozarız bence :) sevgiler

      Sil
  45. Tarifimde yazdığım gibi Şerbete ben 1 su bardağı pudra şekeri ekliyorum, toz şekerde ekleyebilirsiniz tabiki. Dışarıda satılan bici bicilerin suyunda şeker yoktur, üzerine bolca pudra şekeri ekleyerek tatlı bir tat yakalayabiliyoruz maalesef ☺

    YanıtlaSil
  46. Gida boyasi yerine doğal bir alternatif bulunabilir mi

    YanıtlaSil
  47. Merhabalar Ömer Faruk bey daha önce kızılcık şerbeti olsa diye bir yorum almıştım ama bici bicinin aslını bozmamak adına, lezzet vermeyen bir gıda olması gerekiyor. aklınıza gelen bir gıda varsa neden olmasın.

    YanıtlaSil
  48. Merhabalar.
    bici lokmasini her yaptığımda soguduktan sonra çatlama oluyor. Sebebi nedir acaba?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  49. Merhabalar Emir bey üzerinin çatlama sebebi ya nişastayı fazla kullanıyorsunuzdur yada buzdolabında kuruyup çatlıyordur. üzerine streç folyo sararak saklarsnız çatlama olmayacaktır.

    YanıtlaSil
  50. önerinizi dikkate alacağım. meysu markalı gül suyu bulmaya çalışayım ben. sevgiler

    YanıtlaSil
  51. Adsız bir kişi war dalga geçer gibi hali war sizde sabırla cewaplamissiniz bende yaptım simdik donmasini bekliyorum bende mersinden yazıyorum yedikten sonra yazacağım hoscakaln

    YanıtlaSil
  52. Merhabalar Sevgi hanım, denedikten sonra yorumunuzu mutlaka bekliyorum. Benimle dalga geçen kişinin kendi ayıbıdır o boşverin, dalga geçiyorsa devam edebilir ayıbını sürdürmeye, maalesef bazen çekemeyen her yönteme başvuruyor görmezden gelmek en güzel cevap 😉 Çok teşekkür ederim ilginize😘

    YanıtlaSil
  53. bu gülsüyü kozmetikçilerde bulunan aynı zamanda yüzümüze tonik için kullandığımız gülsuyumu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Aynen o gülsuyu. Antipatik geliyor ama gül suyu sonuçta içeriğinde başka bir madde yok.

      Sil

Yorum Gönder