TEPSİ ORUĞU



İçli köfteyi bir türlü yapamıyorum, beceremiyorum,açılmıyor dağılıyor ben yapamam diyorsanız bu tarif tam size göre.
Tepsi oruğu Hatay-Antakyaya özgü bi yemek. Ama ne kadar oraya özgü olsada Adana ve Anteptede yaygın olarak bilinen bir yemektir. Antakya,Adana,Antep sofraları aynı diyebiliriz, bol yağlı, salçalı ve acı seven memleketlerdir. Acı sevmeyen Tek Adanalı ben değilimdir herhalde :)


Tepsi oruğu içli köftenin tepsiye basılmış halidir tat aynı tat koku aynı koku missss..









DIŞ MALZEMELER

1 kg köftelik esmer bulgur
1/2  kg yağsız et
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber (acı severlere)
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı un
sıvıyağ
İÇ  MALZEMELERİ
500  gr az yağlı kıyma
3 büyük soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 Yemek kaşığı biber salçası
sıvıyağ
isteğe göre bir çay bardağı çekilmiş ceviz





HAZIRLANIŞI

Bulguru tepsiya alıp sıcak su ile ıslatalım, 
Kıymayı kavuralım ve kavrulduktan sonra ince kıyılmış soğanları ekleyelim, soğanlar sararınca 1 kaşık salçayı ve tuzu ekleyip kavurmaya devam edelim. Kavurduğumuz kıymayı ocaktan indirdikten sonra karabiber ve cevizi ekleyip karıştıralım. ( ben ceviz kullanmıyorum).  soğumaya bırakalım. İçli köftede olduğu gibi iç malzemenin donmasına gerek yok. ayrıca içli köftede sıvıyağ kullanmıyoruz tabiki.

Isladığımız bulgura 1 kaşık salça,tuzu ve unu ekleyip yoğuralım. Eti rondoda çekip macun kıvamına getirelim veya kasaptan 2 kez çekilmiş olarakta alabiliriz. Etide hamurumuza ilave edip hamur macun kıvamına gelene kadar yoğuralım ve hamuru 2 eşit parçaya ayıralım.

Hamurun bir parçasını yağlanmış tepsiye bastırarak yayalım, üzerine iç malzememizi eşit şekilde dağıtalım ve hamurun diğer kalan yarısınıda üzerine bastırarak kapatalım. istenilen büyüklükte dilimler keselim,üzerine bir su bardağı sıvıyağ gezdirip. 180 derece fırında üzeri kızarıp sertleşene kadar pişirelim.



Bizim buralarda genellikle esmer bulgur kullanılır ama bilirimki birçok şehirde marketlerde esmer bulgur bulunmuyor. O yüzden sarı bulgurlada yapabilirsiniz




AFİYET OLSUN











Yorumlar

Yorum Gönder