SORFA DÜZENİ NASIL OLMALI

ULUSLARARASI SOFRA DÜZENİ
Yemek bıçağı yemek tabağının sağına,çorba kaşığıda yemek bıçağının sağına yerleştirilir
Yemek çatalı yemek tabağının soluna,peçete ise katlanmış olarak çatalın soluna yerleştirilir.
Tatlı çatalı ve kaşığı Tabağın üstüne yatay olarak yerleştirilir. Sapı solda kalacak şekilde önce çatal,tatlı kaşığı ise çatalın üst kısmına sapı sağda kalacak şekilde yerleştirilir.
Bu yerleşim resmi olmayan yerleşimdir.
İNGİLİZ RESMİ SOFRA DÜZENİ
Uluslararası yerleşimi takiben tatlı kaşığı ve çatalı yemek bıçağı ve çatalının iç kısmına yerleştirilir.
Tabağın sol kısmına tereyağ tabağı yerleştirilebilir.
Avrupa stilinde yemek bıçağı ve çatalı birlikte kullanılır, çatal sol elde,bıçak ise yemeği kesmek ve çatala itmek için sağ elde kullanılır.

AMERİKAN RESMİ SOFRA DÜZENİ
Bu düzen, başlangıç olarak balık yenilen 3 aşamalı resmi yemekler içindir. Ekmek bıçağı kullanımı isteğe bağlıdır. Ana yemek yenirken,yemek çatalı her lokmada sağ ele alınır ve yemeği kesmek için bıçak kullanılması gerektiğinde çatal tekrar sol ele alınır. Tatlı takımları masa düzeninin üst tarafınada yerleştirilebilir tercihen tatlı servis edileceği zamanda masaya getirilebilir.
İNGİLİZ ÇAY SAATİ SOFRA DÜZENİ


İngilizlerin bizimle aynı geleneği paylaştıkları akşam çayı, sofra düzenlemede önemli bir yer tutar. Öğleden sonra çayı için tereyağı tabağı merkezde olmak üzere, kağıt peçete soluna ve ekmek bıçağı, tatlı kaşığı ve pasta çatalı da bu düzende tabağın sağ tarafına yerleştirilir. Çay fincanı ve fincan tabağı, yemek takımının üst tarafında yer alırken, çay kaşığı, fincanın arka tarafında yatay olarak konumlandırılır. Çay fincanının kulbu çay kaşığına paralel durmalıdır.




FRANSIZ RESMİ SOFRA DÜZENİ

Fransız düzeni, Amerika ve İngiliz düzeninden birkaç yönden farklılık gösterir. Tereyağ tabağı ve bıçağı kullanılmaz; ekmek direkt olarak masa üzerine bırakılır ve tereyağ servis edilmez. Çatal ve kaşıklar yüzüstü yatırılır ve daha yuvarlak formda olan çorba kaşığı yerine yemek kaşığı kullanılır. Bıçağın üstüne bırakılacağı bir aparat temin edilir, böylece yemek bıçağı tatlıdan önceki peynir servisinde kullanılmak üzere sofrada kalmış olur


 

Yorumlar